Google+ Followers

Macam2 ade sile terjah

Salam Semua
nas harap korang semua sihat2 sokmo ok
nas sejak akhir2 ni
kesihatan kurang memuaskan
asyik demam jer
 pastu selesema
then batuk.
very x selesa dengan diri sendiri.

Jumaat lepas gi balik kampung
cz ari sabtu mak ada 
wat kenduri potong Jambul untuk
Baby Haiqal...
Menu pada hari sabtu yang mak sediakan
1 - Nasi
2 - Ayam Goreng
3 - Sayur Masak Lemak
4 - Rojak sayur
5 - Pisang
6 - Kuih Koci
7 - Kuih Karipap
9 - Air Teh O Panas

makan Pun tak berapa nak ramai
cz Nas dilanda demam ketika itu.
hurmmmm cam ne tu
kasihan saya kan
huhuhuhuhuhuhu

Ok banyak benda nak story tapi
macam tak banyak idea nak tulis 
otak dah merewang2 kat tempat lain
al-maklumlah kat office 
banyak kerja nak kene settlekan 
walaupun demam rajin jugak gi kerja
(**halamak puji diri sendiri pulak**)
ok2 sebenarnya 
saja je curi masa sekejap
jengah2 blog kesayangan kuni
sihat ke idak...
ke macam tuan dia demam
demam ape?
demam rindu kot
hahhahhahha

ok2 
ramai tol kan artis 
yang  kawin bulan 2 ni
wahhhhh
bile tengok mereka pakai 
baju yang cantik2 ni
rase macam nak pakai sekali lagi jer
hahhahhaa

tersangat suke kan lakonan die
very natural dan best
cZ
setiap watak yang dia bawak mesti hidup
tak nampak kaku
huhuuhu
dah lah cantik
alhamdulillah dah kawen pun sicntik manis ni
hope Lisa & yusry berbahagia hingga akhir hayat
dan dikurniakan baby yang comel 
amin



hah ni sorang lagi
muk2 pun ade iras2 lisa
pergh memang cantik die
nikah bertudung
sangat manis.
dah sah jadi isteri orang
alhamdulillah
moge bahagia hingga akhir hayat.
 
  
ok lah you all
dah rase berat kepada
sakit malas pulak
idea mencurah2
tapi lebih curah pada kemalasan 
jumpe lagi di lain entry yerpppp

daaaaaaaaa
salam
 

Banyak pulak entry kali ni

Salam semua
Harap korang sihat yer
Nas pulak tak berapa sihat
Tapi
Tangan ni sihat gak nak menulis
Tentang sesuatu

SESUATU????
Hah apa tu?

Semalam nas dapat satu e-mail
Dari seorang
~Adik ni~
Die Tanya
“akak kenapa tak teruskan usaha buat novel tu bestlah novel  yang akak buat tu… boleh tak nak request buat sambungan Novel TUtttttttttttttt……………. Sedih sangat tapi akhirnya macam tergantung… kasi sambung la kak….


GLUPPPPP
Aku tersenyum alamak dik akak dah bersara la….. tulis jer banyak
Nak  publish takut tak laku jer……
Dulu pernah hantar kat alaf tapi sunyi sepi jer…
Jadi sebahagian dari 30 novel yang dah dicipta dibekukan
Untuk tatapan diri sendiri dan adik beradik jer yang baca
Dan kawan-kawan terdekat.
Uishhhh malu pulak di puji begitu….
Best kerw dik oiiii
Biasa2 jer tu
Huhuhuhuhu
Nnt lau nak bace lain novel akak bagi ea….
Tapi kalau nak suh sambung citer tu
Insyallah akan akak cube buat btw  thnks  cz puji novel tu
Sangat terharu
Macam nak nanges wargghhhhhhhhhh

Hari Kekasih Perlu ke kita Rai kan?? jom Kita Terjah

Salam semua
ok hari ni
sampai 2 nas update blog
bior2
manela tau kan 
nnt nas nak tinggalkan lelame ke Mr blog ni
huishhhhh lame kerw???
hahahahhaha
Cube lihat Title Nun Diatas
Hari Kekasih?
Happy Valentine?
Hurmmmmmmm
Perlu sambut ker?
Kenapa?
Benarkah ia hanya kasih sayang belaka ?
 
Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Mereka tidak lain hanyalah mengikuti prasangka belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta (terhadap Allah).” (Surah Al-An’am : 116)

Hahhhhhhh
korang kene lah tahu apa makna hari kekasih tu
jangan main terjah Katak jer
ok jom nas bagi share the info 
for Happy valentine Days



        Valentine sebenarnya adalah seorang biarawan Katolik yang menjadi martir. Valentine dihukum mati oleh kaisar Claudius II karena menentang peraturan yang melarang pemuda Romawi menjalin hubungan cinta dan menikah karena mereka akan dikirim ke medan perang. 
        Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.

oklah tak guna
nas nak terangkan lebih2kan
apa gune tahu IT
tapi tak pandai nak search info kan kan kan
korang search lah tentang valentine ker
apa2lah
aL- Mesti  lerrr....die kuar siap degan asal usul n sejarah
kan kan kan

Hukum Merayakan Valentine Dalam Islam
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam telah melarang untuk mengikuti tata cara peribadatan selain Islam, artinya, ” Barangsiapa meniru suatu kaum, maka ia termasuk dari kaum tersebut ” (HR. At-Tirmidzi) .

hope sangat korang jangan terikut2 yerppp
nas pon jadi Scarryyyyy
ialah berkaitan dengan hukum
HARAM
ok
pandai2lah korang menilai 
 
Ibnu Qayyim al-Jauziyah berkata, ” Memberikan ucapan selamat terhadap acara ritual orang kafir yang khusus bagi mereka, telah disepakati bahwa perbuatan tersebut HARAM “.
Mengapa ? karena berarti ia telah memberi selamat atas perbuatan mereka yang menyekutukan Allah subhanahu wata’ala. Bahkan perbuatan tersebut lebih besar dosanya di sisi Allah subhanahu wata’ala dan lebih dimurkai dari pada memberi selamat atas perbuatan minum khamar atau membunuh.

Ade ker
faedah korang dapat sambut 
festival ni
huhhhhhhh
Buang masa adalah

Opsssss
sorrylah pada sesiapa yang terasa hati
nas just nak share 
ape yang nas tahu
dan buat peringatan pada diri sendiri
kawan2 yang beragama islam
kalau rase2 nas punya sharing ni 
macam tak Baguzzzzz jer
Sila lah ke Button  "X"
 Kalau suke like jer
tak mintak bayar pon just 
share info jer
maafla nas pun bukan bagus sangat pun
kadang2 ade jugak cilapnya
sorrry ek...

Ok 2
jom kita tentang cite tadi tak habis lagi
jom kita tengok apa lagi ilmu
yang boleh kita kongsikan

Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:
“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian, amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam.”

Tak payah la nak sambut
siap berparti
(sorry bukan cemburu ok)
bagi hadiah lah
siap wish2 lagi

exp:
Boboy: Happy Valentine Awak
Gegirl:Happy Valentine Juga Awak.

bagi pasangan couple pulak
siap berjanji setia
kunun2nya
si Lelaki
sangggup berjanji setia
setia Mautla katakan

Exmp:
Boboy:Apa buktinya awak cintakan saya sempena Valentine ni?
Gegirl:Saya cinta awak seluruh jiwa dan rage saya

(jiwa rage?   wahai adik kusayang jangan kerana kasih sayang begini
maka semua kehormatan yang kau jage dari azali
kau korban kan
bukan begitu caranya dik....
Jadiiiiiiiiiiiiiiii
SAY NO
 harap2
kawan2 nas tak terjebak dengan gejala begini

cuba korang sendiri bayangkan
jika sekarang bulan feb
berlaku perkara yang tak elok
tengoklah nanti
Bulan Sept n Oct
macam pisang goreng hangat dipaper
Buang Bayi
Lahir Anak luar Nikah
kasihan pada sikecik yang tak berdosa
diberi pengharapan oleh Allah 
untuk lihat alam semesta yang indah
tapi belum sempat dirai
nyawa di rampas dari tubuh

TAK KASIHAN Ker

hurmmmmmm
kesian kan pada insan yang tak berdosa.
Nas doakan Pada kawan2 nas tak seperti 
apa yang nas bincangkan.
dan 
tak terniat pon dihati nas kutuk
or hina sesiapa
apa yang nas bagitahu semuanya
FAKTA
same-same lah kita beri peringatan
sesama kita
moge2 kita dilindungi Allah sentiasa
Amin


bagi Nas
tak de apa yang didapati
dalam 
"happy Valentine Day"
yang dikatakan kunun2nya
hari berksih sayang
huhhhhhh
habis tu takan nak tunggu 
14 feb jer nak wujudkan kasih sayang
hapelah

ok bagi pendapat nas lah kan
hari2 yang dilalui
adalah hari Berkasih Sayang
Kasih Sayang Pada Allah
Pada Nabi
Kasih sayang pada ibu bapa

Ehem ehem
uittt sape tu...
ehem2lah


of cz lah




My lovely Husband
 
adik beradik
saudara mara
kawan kawan
pada semualah yang diciptakan oleh Allah
semua ade kasih sayang
Jadi kena lah cakap 
"hari2 kasih sayang"
boleh x?
 Oleh itu
Kasih Sayang saya hari2 
pada kawan2 semua
kerana Allah SWT 

Salam
Jumpe lagi dilain entry

Salam
 
 Salam semua 
dan selamat sejahtera
ok jom kite same2 hayati
somting kat bawah ni
jom layan....
 
.:: KETIKA ALLAH MENCIPTAKAN WANITA ::

Ketika Allah menciptakan wanita,

Malaikat datang dan bertanya, "Mengapa begitu lama, Tuhan?"

Tuhan menjawab, "Sudahkah kamu lihat semua detik yang AKU ciptakan untuknya?"

Dua tangan mesti di bersihkan, setidaknya terdiri dari 200 bahagian yang boleh di gerakan & berfungsi baik agar dapat mengolah berbagai jenis makanan...

Mampu memberikan kenyamanan bagi anak-anaknya...

Mempunyai pelukan yang menyembuhkan rasa sakit hati & kesengsaraan...

Dan semuanya cukup di lakukan dengan kedua tangan ini...

Malaikat menjawab, "Hanya dengan dua tangan ini?"

"Tetapi...,Engkau membuatnya begitu halus & lembut"

"Ya..., AKU membuatnya begitu lembut, tapi kamu belum dapat bayangkan kekuatan yang AKU berikan kepadanya agar ia dapat mengatasi banyak hal luar biasa"

"Apakah dia mampu berfikir?" Tanya Malaikat

Tuhan menjawab, "Tidak hanya berfikir, dia juga mampu berunding dan mengutarakan pendapatnya

Malaikat itu menyentuh dadanya,
"Tuhan, Engkau buat ciptaan ini kelihatan lemah & rapuh, seolah banyak sekali beban untuknya"

"Itu bukan kerapuhan, itu air mata. AKU berikan padanya supaya dia boleh mengekspresikan kegembiraan, kegalauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan rasa bangga"

"Engkau memikirkan segala sesuatunya, wanita ciptaan-Mu ini sungguh menakjubkan"

"Ya....., Harus...!!! Wanita ini mempunyai kekuatan untuk mempersona lelaki...

Dia dapat mengatasi beban hidup, mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri...

Mampu tersenyum bahkan ketika hatinya menjerit...

Mampu tertawa saat hatinya menangis...

Dia boleh berkorban demi orang yang di kasihinya...

Dia boleh melawan ketidakadilan...

Dia bersorak disaat melihat temannya bahagia...

Hatinya terluka saat melihat kesedihan...

Dia tahu sebuah ciuman & pelukan dapat menyembuhkan luka...

"CINTANYA TANPA SYARAT"

Malaikat sangat kagum, "Lalu apa kekurangannya?"

Tuhan menjawab, "Hanya satu hal....., Dia terkadang lupa betapa berharganya dia"
bangganya dan bersyukur 
cz saya wanita
alhamdulillah 

Teksi ! Oh Teksi

Salam semua
nas harap korang semua sihat2 sokmo yerpppp
Salam Jumaat jugak
hari penghulu segala hari
hari yang penuh keberkatan.
harap kita dapat memanafaatkan 
dengan benda yang berfaedah.

ok seperti cerita Title 
nun diatas
mengisahkan tentang sebuah teksi




ok seperti kebiasaan
bile tiba hari jumaat
nas akan keluar bersama kawan nas
iaitu "mieya"
ok nak dijadikan cerita kami plan
untuk ke AXIS
hurmmm
macam pelik jer ker
name tempat tu
iye siyes ade kedai ni.
ok2 
tak mo nak berceloteh panjang lagi
pergi ke Axis ni
naik abg Mieya yang hantar
setibanya kami disana
apa lagi 
SUBWAY time
yummmmyyy
sedap woooooo
 hihihihihihhi

ok dah puas kami makan2
then terus pergi jalan2
sambil cuci mata
tengok2 sikit apa lah yang ada
dekat Axis ni
nampak tak ramai orang....
boleh dihitung lagi

ok dah penat berjalan2 
apalagi dah tak reti nak balik ofis
ok jom ramai kita balik
nak balik kene lah tunggu teksi
hamboi2 panas tol cuasa ari ni
huishhhhhh
mana pulak teksi ni tak nampak pon

 den dah panas ni
berpeluh2 dah ni

tunggu punya tunggu dan tungggu
tunggu lagi
satu teksi pon tak ada
hurmmm
mano la eh teksi ni
time teman taknak teksi
berduyun hah mari
time tak cari satu pon tak de.
ok tunggu lagi sambil gelak2
gelak jer tak leh gelak guling 2hahahhhaha

akhirnya dapat jugak teksi yahooooo
penantian ku berakhir.

saya: pak cik Taman Shamelin
pakcik : ok2 tapi pakcik tak tau sangat nnt tunjuk jalanyer..
Saya:ok pakcik

kami pun masuk 
 didalam perjalanan.
pakcik ni mula membebel
dalam hati iskh pakcik ni kenapa
 kejap2 die tengok kami kat belakang
hishhhh
siyes serammmm
muka dia pandang tu macam tak puas hati

pakcik:sebenarnya pakcik tak ambil orang hari ni pakck nak pergi ampang
aisehhhh pak cik ni kalau taknak ambil takpayah leh berhenti tadi ni dah separuh jalan takan  nak tinggalkan kami kat tengah highway kot
 kami pin tunjuk jalan
 pakcik: jauh lagi ke?

eh pakcik teksi ni hapelah cakap cam tu
dah lah bawak teksi entah hape
***sorry sape yang terasa just nak share apa yang telah terjadi***

kejap2 die tengok kiteorang kat belakang
wahhhh
scaryyyyyy betoll
tibe-tibe
pakcik:saya kenal die ni....
sambil tunjuk tangan kat kawan aku
aku pon tanya kata kawan aku
kenal ke...
laju jer kawan aku geleng
eh2 pakcik ni
ok2 sabo dah nak sampai ni
trafic light
ok kene berhenti pakcik ni berhenti 
kereta depan lambat geram
PONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
hahhhhh hambik kau
punye die hon kami yang kat dalam tu 
pon ikut terkejut
dalam hATi pon berkata

Pak cik sabo la sikit.... terkejut aku dah dua kali terkejut ni  sempat sampai kat ofis ke tidak ni
  
dan....
akhirnya tiba jugak
alhamdulillah

saya:pakcik berhenti sini yer
pakcik ni terus berjalan jauh sikit dari ofis warghhhh
geram tol lah dengan pakcik teksi ni
nak je aku cepuk karang
dah meter dia punye gile cepat gile naik
cube bayangkan nas pergi time square
dengan jalan jem dalam rm 8 lebih jer...
ni hahhh pergi kawasan yang dekat dengan ofis
nak 8.00 iskh2
apa punya teksi lah...nasib baik dah tua
kesian pulak aku nak report...
iskh
dah lah tu boleh pulak die tanye 

pakcik: macam mana nak balik Kl
hurmmm pakcik2 kalau tak pandai bawak teksi janganlah bawak
hahhahhhhh ni dah susahkan orang aku pun tunjuk
lah direction

ok kisah tambang tadi tak settle lagi
memndangkan takada duit pecah
bagilah 10.00
aku bagitau takada duit pecah

pakcik:saya pun takada duit nak pecah

saya:dalam tangan ade 5.00 jer  
(kot2 pakcik ni nak tolak ansur
yelah pakcik2 ni kan ade sifat sebegitu hihihihii

pakcik:eh tak boleh lah macam tu bayar jugak dengan haraga meter ni
(dengan angkuh nya)

hulur 10.00
pakcik: balance kire burn yerppp
gluppppp
terkejut aku dengan pakcik ni
sampai macam tu
habis tu kalau ade orang tua ke budak2 ke
yang tak ada duit pecah kene2 rm 50
nak buat macm tu jugak ke
iskh2 pakcik2
ok lah pakcik ambiklah rm2 saya halalkan.
tapi kalau pakcik buat selalu
confirm pakcik kene kutuk siyes lah
pakcik kte orang melayu cari rezeki dengan cara yang betul yerppp
bukan apa nas tahu tak semua pemandu teksi macam ni
tapi buat pengajaran untuk semua
berhati-hati dengan peandu teksi...

ok salam satu malaysia

*** maaf kiranya ade yang terasa****
just nak share yang boleh jadikan peringatan buat semua
peace no war




 

Banana Bot hoyeahhhhhh

Salam Semua
macam hari-hari 
yang biasa
nas banyak nak cerita 
tentang minggu2 yang sudah..

OK kalau cuti kroang 
suke gi jalan mane?
of cz gi tempat yang melapang kan fikiran kan
tak jauh pon cukup untuk wat kite tenang.

Sabtu lepas 
nas dan kawan2 pg PD
Port Dickson
Teluk Kemang
hahaaaaa
sape tau sila angkat kening yerppp
 macam ni buleh huhuhuhu


kebetulan hari cuti 
caye En asben
and my fernd Yana and with her sister
gi PD
best woooo
apa pun kami dah masak yang sepatutnya
barang2 nak pi picnic kami dah sedia awal2 lagi

hoyeahhhh leh picnic dengan hati gumbira....



gambo2 nnt nas upload yer
manyak cgt lah....
tunggguuuu