Google+ Followers

RIbut

Salam Hye cemua
how today?
hope cemua cihat2 dan chumel 2 belaka

semalam my baby Zahin
dah kurang sikit la batuk dia
dah tak teruk dari sebelumnyaa 
alhamdulillah

semalam Punyer cerita
guruh berdentam dentum
bunyi
rase takut pon ada
kilat sambung menyambung
mase tu nas kat Sekolah lagi
nak balik pon hujan lebat
dan tunggu kawan utk
tumpangkan nas sampai LRT

samapai LRT BTR
dah x ujan pon just renyai2 jer
but masih boleh jalan
excersice hari2
huhuhu
tengok kiri kanan jalan 
bersepah dedaun ranting2 pokok
agknya ribut 

perjalanan nak sampai umah
tempat parking kete kat umah aku
ade pokok besau tumbang
habis 2 biji kete dihempapnya
1 honda
1 lagi nissan Almerra
nisan almerra tu keta baru
owner dia pon tak bukak plastik lag dalam tu

kesian kat diaorang kan
mungkin ini ujian dari Allah


Mama Risau



okeyhhh sile abaikan kaki disitu


Selamat pagi cemua 
hope semua sihat belako 
today start my keje
dari 2 ari bercuti disebabkan
 my baby  demam+batuk+selsema = saya risau

since zahin kne batuk ni
 start dari jumaat lepas ambil dari ibu dia (baby sitter)
malam tu dia batuk
 tapi x lah berapa teruk but kerisauan melanda gak kat minda ni
sian anak ku sabtu tu
 batuk dia dah makin menjadi
 tapi x lah kerap sangat
ahad baby x leh tido
cz selsema then batuk2
hurmmm
isnin pagi baby sitter
sms bagitau tak dapat jage zahin
cz ibu dia demam
sian ibu pon demam
moge ibu cepat sembuh lehh jage Zahin

ok ari ni mama cuti yer
jage zahin
kebetulan hari ni gi checkup
for 6 month
wahhhh anak mama dah 6 bulan kejap jer kan
ok ari ni Zahin kene cucuk tak mo nanges2 k
After chekup tu gi klinik 
KAT NGAN KEDAI PAK AJI TU
KLINIK BTR 

hurmmm jenuh sehhh
tunggu kematu montot
baby dari tadi tak duk diam nak suh 
orang diri kan dia jer
aktif bagus2 adik kne kuat ok
aku tengok no aku 1156
ok now no 1105
bagus... kat sini kalau dekat ngan tempat shopping
sempat agi aku rembat banyak barang
kalau dekat ngan rumah aku
sempat agi aku masak
lau tido dah boleh tido balik
kat situ memcam ler pesakit nya
confirm la anak aku senang kne jangkit
baby kan korang faham2 lah

haiii biler la turn aku ni
pi toilet dah 2 kali ni
dan akhirnya
No aku dipanggil but
bukan jumpe DR yer
jumpe kat kaunter dulu
bla bla bla bla
misi tu tanya aku pon bgitau la tentang anak ku
dan dan tu lah anak aku ni buat reaksi batuk
hahahhaha
bijak bijak
INGAT LEH TERUS GI JUMPE DR
hati pon berbulu jer
ehhhh bukan2 saya bukan ulat Bulu tu umpama jer huhu

ok mari kite terus kan menunggu
hubby sempat main angry bird 
sampai bateri tab tu padam
haaa
tengok betapa lamenya 
iskh2



ting tong

copat copat eden gi bilik dr
sebab tadi aku baru nak ngap 
karipap sardin huhu
baru sepotong makan
arhhhh takpe2 yang penting cepat
aku nak balik ni 
nak masak
 kunun kununya padahal nak Zzzzzzzz

ok dr tengok pernafasan
zahin normal
but kalau pernafsan tu tak menentu
macam laju semcam kne cepat 2bawak gi sepital
aku dah cuak
seb bek dr cakap tak sampai ke tahap tu
but hati mak mana yang tak risau kan
dr tak bagi ubat pon
sebab dr cakap baby tak boleh bagi ubat batuk
cz dia buat mengantuk
then boleh membuatkan baby berhenti pernafasan
ohhhh tidakkk
dr hanya bagi ubat
cairkan kahak tu jer
tu pon titis kan idung dia
sian baby..


dah lah ini first bby
so banyak yang tak tahu itu ini
seb bek ade kawan2 yang baik hati
suggest info yang berguna buat nas
sayang korang cemua
SEdeyhhhh
huhuhuhuhu

balik tu try buat kat baby
titis kat idung dia
kembang kemipis idung dia
tunjuk kat aku
pastu dia sengeh
amboi Adik syok ker mama bagi benda ni
apepun
mama doakan 
anak mama
Muhammad Zahin Muhaimin
akan sihat cepat
mama n babah sayang sangat kat Zahin

p/s: Normal la kan kne tunggu berjam2 kalau nak cepat gi private klinik la kan
ape pon saya berjaya lakukan dengan kesabaran
bagus
pas ni leh pi laie tapi kne pegi awal dapat la 
jumpe DR awal2 hihi

sekian for today
enjoy





April Fool

April Fool
is Come...

ade sesape tak yang lahir dalam
bulan ni
ok lau ade
mai2 sat 
tinjau ade tak yang kene dengan kamu...


** Kamu seorang yang sangat Aktif dan Dinamik

** Cepat bertindak dalam membuat Keputusan, tetapi kamu juga cepat menyesal dengan apa yang terjadi

**Kamu seorang yang suke manjakan diri dan sangat menarik

**Mempunyai kekuatan daya mental yang kuat

**Suke diberikan perhatian

**Pandai memujuk,, berkawan dan dalam pada yang sama kamu pandai menyelesaikan msalah

**kamu juga tiada perasaan takut dan sangat berani,

**Suke Adventure, Seorang yang pengasih, penyayang,  dan Sopan santun

** Emosi kamu juga cepat terusik

Kecenderungan dendam

**Seorang yang agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan

** daya ingatan kamu sangat kuat, dan mempunyai gerak hati yang sangat kuat

** Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain

** Penyakit yang kamu alami sekitar kepala dan dada

** kamu juga seorang yang sangat cemburu dan Terlalu cemburu

Sekian


Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?


Mac Pulak

Ok ade sesape tak lahir dalam bulan mac ni
bagi nas
bulan Mac ni
adalah Bulan kelahiran
incik somi terchinta
yang jatuh pada tanggal
06/03/198 Rahsia...

Happy Birthday ler buad Kamoo tu
yang lahir bulan mac yer

**Bagi pemilik yang lahir dalam bulan mac kamu ni tergolong dalam orang yang mempunyai personaliti menarik dan menawan

**Kamu juga mudah Didampingi

** Diberikan sifat semulajadi baik, Jujur, Pemurah dan simpati

**orang yang berkawan dengan kamu perlu behati2 bertutur dengan kamu, kerana kamu seorang yang sangat sensitif.

** Suka kan pada kedamaian

** Sangat Peka Kepada Orang lain

** Kamu juga sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain

** kamu juga seorang yang Amanah dan tidak cepat marah

** Seorang yang mengenang Budi dan Tahu cara untuk membalas budi, Pemerhati dan Penilaian kamu sangat Tajam

**Kamu juga boleh menjadi pendendan Jika tidak dikawal

** Suker berangan2

** suke melancong

**Kamu sangat manja dan suke diberrikan perhatian yang sangat tinggii

**Kelam kabut dalam Memilih Pasangan, dan suke dengan hiasan Rumah tangga

**Mempunyai bakat kesenian dalam bidang muzik

** Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik

** Jangan terlalu Moody






Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?


Febuari

Ok sape yang lahir bagi bulan 
Febuari
bulan ni amat unik
cz sape yang lahir pa 29 feb
dia takan jumpe  dengan date birth dia
cz 29 ni akan jumpe dalam 2 or 3 tahun
baru dapat jumpe 29 tu
hihihihi

cer kite tengok
mane yang kene


@ kamu berfikiran Abstrak dan suke benda yang realiti dan abstrak

@Kamu juga seorang yang Bijak dan Genius.. Inteligent 

@Tapi kamu mudah sangat Berubah personaliti ( uittt bahaya2) mudah menawan orang lain

@ Kamu ni agak pendiam dan pemalu orangnya... serta merendah diri

@keras hati untuk mencapai matlamat yang kamu impikan

@kamu jugak tak suke dikongkong dan cepat memberontak bile di kongkong

@Suke membuat Kegiatan yang lasak..

@ Kamu sangat sensitif an cepat tersentuh Awas sape yang usik akan dimarahi
kerana mereka ni cepat menunjukan rase marah (jage2)

@suke berkawan dan tak suke menunjuk

@paling tak suke benda yang remeh Temeh ni

@seorang yang sangat berani dan cepat memberontak

@Suke berangan dan bercita2 tinggi dan ade harapan untuk merialisasikan impian nnya

@Pemerhati yang sangat Tajam

@Kamu juga suke pada Hiburan dan suke bersukan

@Suke pada benda2 yang berseni

@ Kamu seorang yang Romantik

@Suke pada benda2 Tahyul

@Kalau berbelanja kamu adalah seorang yang Boros kalau tak dibendung

@kamu juga belajar untuk mempamerkan emosi


Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?



Januari

HURMMM
memandangkan nas ni rajin sangat mengodek2
info terbaik kat goggel search 
nas pon nak share kat korang ni
ok sape yang lahir
bulan NOVEMBER
wahhh kite geng yeaaahhh
NOVEMBER nanati yerp
jom kite share 
Bulan Januari dulu
korang Jangan Risau nas tak reka2 pon
semua ni Hasil kajian Dr Fadzilah Kamsah
Jom Kite tengok Mane yang kene tentng diri kite


BAGI KAMU2 YANG LAHIR 
DALAM BULAN JANUARI

* Kamu bercita2 Tinggi Dan serius Orangnya

*Suke memndidik dan dididik (sesuai lakan  jadi Cikgu)

*Suke sangat Lihat kelemahan orang lain dan suke mengkritik
(haaa kamu sesuai jugak jadi juri.. keje nak kritik jer)

*Rajin dan setiap apa yang dibuat mendapat Keuntungan (Masyukkk)

*kamu juga orang yang smart Kemas dan Teratur.. Kamu juga berfikiran Dalam
Tetapi Kamu juga Amat sensitif

** ok kamu Ni agak Pendiam Tetpi haaa unik nya kamu ni..Kamu pandai mengambil hati Orang
itupun kalau ade yang mulekan dulu..

*kamu juga pemalu orangnya

*Kamu sangat berdisiplin, dan daya tumpuan kamu sangat tinggi..Kamu mempunyai badan yang sihat
tetapi kamu juga selalu diserang selsema

** wah kamu jugak romantik orangnya.. tetapi kamu tak suke tunjukkan kat orang... mungkin kamu akan tunjuk kan pada orang2 tertentu jer... (Amboi2)

**kamu Cukup Suke pada Kanak-kank

**tak Suke berjalan2 sangat... more habiskan mase duduk rumah jer

**kamu serorang Insan yang setia ( haaa cube tengok diri kamu setia ker huhuhu)

** Ok memandangkan kamu suke sangat Duduk rumah jer... kamu digalakan untuk belajar bersosial sikit... yerlah takan nak hidup menyendiri huhu Bosan weyy..

Kelamahan kamu ialah Kuat sangat Cemburu...
(Cemburu bertepmat ok la kan)


Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?






Jom Kite

Ok memandangkan
nas explore kat goggle search
cara mendidik anak
yelah kunun2 nak wat caner nak didik zahin nnt kan
nas terjumpe la satu benda ni
yang nas rase 
amat berguna
nas dah terjumpe benda ni kat
manelah tau korang pon nak
wat cara ni kan
sharring is carring

Aligatogozaimas


SHICIDA METHODS – JADIKAN ANAK PANDAI



BANYAK cara untuk mendidik personaliti anak-anak .Ada menggunakan pelbagai 
kaedah dan pendekatan semata-mata mahu memberikan yang terbaik buat 
anak-anak.Salah satu teknik yang mula di pratikkan di Malaysia ialah 
SHICIDA METHODS , iaitu kaedah mendidik anak-anak berfikir menggunakan 
otak kanan yang diajar oleh orang Jepun.Ini kerana otak sebelah kanan 
lebih efektif berbanding otak kiri tetapi ia perlu dipraktikkan dengan lebih
 kerap untuk mengaktifkan penggunaannya. Kelas SHICIDA METHODS ada 
ditawarkan di sesetengah tempat disini,namun kosnya agak mahal
 berbanding kelas-kelas lain,malah tidak ramai ibu bapa khususnya 
orang Melayu mampu menghantar anak-anak mereka ke kelas sebegini.
Disini disertakan serba sedikit kaedah SHICIDA METHODS untuk 
dipraktikkan oleh ibu bapa dalam membesarkan anak-anak.
Kaedah ini boleh Nampak kesannya dalam masa seminggu ia 
di pratikkan,namun bergantung kepada kebolehan dan keupayaan 
otak anak-anak anda menerimanya :




1) Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam,cakap padanya 
dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia,dia budak
 baik,dia anak soleh,dia budak kuat,dia budak pandai dan sebagainya 
sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja 
manakala otak kiri sudah tidur.Tapi kena buat dengan seikhlas hati sebab
 kalau dalam keadaan marah,ia tidak menjadi.Kalau mereka sudah tidur,
cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya 
supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam.Cuba pratikkan
 pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi.
Insya-Allah menjadi.




2) Mula guna kad untuk ajar anak anda.Ada peserta yang ajar 
ABC-Z guna kad dalam masa seminggu sahaja,lepas tu mereka
 sudah kenal semua huruf dan boleh eja perkataan yang pendek-pendek. 
Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat 
seperti a…..b….c….d . Insya-Allah mereka cepat tangkap sebab bila kita 
tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa
 benda yang ditunjuk.Boleh juga buat atau beli kad 1,2,3 atau gambar-
gambar tertentu .




3) Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan,jadi cuba ajar anak
 anda main tanah liat,main cat air ( water colour ) ,melukis,gunting 
kertas,origami dan sebagainya.Memang agak leceh dan kena kemas 
semula,tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit.
Satu lagi cuba lukis gambar,contohnya rama-rama,tapi hanya sebelah 
badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang 
anda lukis dibahagian satu lagi.Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan
 otak kanan.Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakkannya 
pandai-pandai ? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit.
Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan 

otak kanan.



4) Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan
semuanya dalam otak kiri.Kalau tanpa sengaja marah atau menengking
 mereka,kembali semula ke cara pertama dan minta maaf pada mereka
dengan ikhlas.

5) Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian
suruh mereka menyambung semula cerita tersebut.Walaupun cerita itu
merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi .

6) Main teka-teki dengan mereka.Letakkan satu barang dalam kotak dan
 kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut.Untuk permulaan,
berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak 
terbabit seperti memberitahu warna,bunyi dan sebagainya.Lama- kelamaan 
mereka boleh bangunkan deria keenam ( Sixth Sense ) dengan menumpukan
 perhatian kepada benda yang berada dalam kotak terbabit.Ini semua adalah
 untuk mengaktifkan otak sebelah kanan.Tapi ingat semua permainan yang 
hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari.
Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan.




Sebelum lakukan semua kaedah ini,pastikan anda mempunyai masa 
yang benar-benar cukup.Pendekatan ini memerlukan keikhlasan dan 
kesunggguhan. Dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibu bapa bercakap
 dengan anak-anak ketika mereka mahu tidur kerana pada ketika itulah 
di antara waktu-waktu doa dimakbulkan. Seorang Kaunselor juga 
memberitahu, jangan suka menyebut JANGAN pada anak-anak 
kerana apa yang kita sebut itulah yang mereka ikut .
Cuba ganti perkataan JANGAN dengan perkataan lain untuk 
menyampaikan maksud anda,misalnya –
    “ Tolong senyap Along ” berbanding “ Along Jangan bising ” . 


jom2
kite praktikan same


Shopping dengan Cinta Hati


Semalam gi 
jenjalan wif my sis
pasal menda ni
dah Plan dari minggu lepas
nak pi ikea

Mr hubby Hubby pon
ikut jerlah kami2 
kaum hawa ni
al-maklumlah suke noh gi shopping
happy jer rasekan
pastu poket pon macam bocor 
hahahahha

alah sekali sekala pon kan
bukan selalu pon
kalau selalu tu
memang jenuh ar
hujung bulan korek tabung
hihihi


Babah Mama & Zahin
Zahin majuk x mau tengok camera




Sompat agi tu mama aku ni pose

Together Forever


aloalaololo
anak mama Zahin
pastu intan berlian dia pon laju jer berderai kat muke

babah lambat beno amik gambo
kan zahin dah bagi mama hadiah
huhu


hahaaaaaaaa


wow besau nya gigi

ok lEPAS GI ikea, the curve
hubby gi beli air kat MCD

cz perjalanan masih pajang
terus gi Jaya Jusco
gi tengok2 jer
then gi kedai Daiso
yang terletak di tingkat atas jer pon
sebelah kedai buku tu
kedai ala2 korean tu
dari x beli terus beli
apa dia???
syhhhh rahsia
huhuhu

then selepas tu
gi Pasar Malam lak
kat belakang JJ maluri nu
tahu tak?
tak tahu tak apelah
hihi
kat situ beli lah apa yang patut
dan apa tak sepatutnya kan
sempat agi aku tarik
casing samsung tab aku
warna pinky pinky gitew,,
suke2 
lalalallalalla
baby Tab kiter dah ade baju baru
yahooo

selepas semuanya terjadi
apalagi balikkkkk

sampai umah dalam kol 7.30
malam tu haaaa
hambik kau 
baby meragam
haaaaaaaaaaaaaa
hambik kau tulah jalan tak beringat
kat zahin dah bagi warning
PADAN MUKE KAU

gi kerja 
mata pon dah jadi macam mata panda

Zzzzzzzzzzzzzzzz







Cucu Oh Cucu!!!


"Nenek... Nenek
Si Bongkok Tiga
Siang Mengantuk Malam Berjaga
Mencari Cucu Di mana Ade
Nenek Ku kAwen Dengan Anak Raja

"Cucu... Cucu Tak dapaT lari
Nenek Tua banyak Sakti...
Sekarng Nenek nak Cari Ganti
Siapa yang kene dia yang jadi

haaaaa
korang rase2 macam peranah dengar tak lagu ni
mase kecik2 dulu
mesti ade main Nenek nenek kan

ok sebenarnya nak story
about My parent
diam Tak Diam
dah nak masuk 11 dah cucu
tahun depan dah 12
yeaayyyy

bertambah la keluarga besar kami
Alhamdulillah




Bantal Peluk Dan Ragamnya..

Salam
Ok  bby zahin aka White Rabbit
Kini dah nk masuk 5 bulan
Aritu gi klinik cz
Ade putih dlm mulut dia
Kat bibir pon
    Dan dr ckp tu kulat... tak bhaya
Kulat tu di panggil Thurst lau x silap la ejaan aku ni
then dr bg ubat Sapu b ubat demam
mama tgok zahin agresif jer x mcm drmam pon
ooooo adik nk demamm manja ea

  Dah mule menirap
tertonggeng2 dibuatnya
Dh pandai gelak2 dakan
Aku wst per jer dia dah gelak
muke mama dia kelako kot
Tu yng gelak x menahan tu

Dah pandai merajuk bile kne marah ase dia ni
Huhuhuhu

Dah pandai jerit2
Suh dukung dia
tapi faham2 jeRla
mama dia dh x lrt...
Huhuhu

Zahin oiiii zahin

Dan Ini Kali !

huishhhh
rasenya duk bercinta gaklah buat coding ni kan
hampir pecah kepala eden di bueknyo
nasib baik la ade blogger hebat 

P/s : dik akak amik tutorial kat sini tadi

haaa kalau korang nak tau ni
la sifu untuk blog aku
yang buruk ni
mekaseh pade sifu cantik ni

lau tak pon aku gi demo la
kat web w3school tu
serius mmng pening pale dibuatnya

hahahaha


ok 
sebenarnya  nak share satu perkara
since mybaby mule meniarap ni
semua di explore
sampai tempat aku tido pon
dia bantai sodok
zahin ooo zahin