Google+ Followers

Ingat Tak Penat ker? ;-)



Salam Sayang Semua
hope semua sihat 
tengok kiri tengok kanan
huishhhh
mengeluh memaang ponat
tapi itulah Tanggungjawab ku

Dedulu sebelum ade baby ni
balik kerja pon heavan jer
yelah balik makan2 coklat
sambil tu leh nyapu rumah
sambil jeling2 Tv

But sejak ada Baby ni
serius sangat terhad mase tu
sape cakap orang yang berkerja ni senang jer
senang biler belum berkahwin/ tak mepunyai anak
Sile Bace Kenyataan Ini Sekiranya
Anda pernah lalui 
or sedang lalui

Macam biasalah kan
biler dah kawen macam2
komitmen tu sikit jer

BUT

bile dah ade baby komitmen yang dulu
terus bertambah2
Nak tengok citer Korean pon kne rekod dlu
nanti ada mase baru sempat tengok tu pon
kalau anak tak meragam
lau tak nasib lah hari ke bape lah jawbnya tengoknya

Macm nas kebiasaanya sebelum pi kerja
WAJIB kemas rumah dulu
kemas tempat tido anak, nyapu rumah
then
salin kan anak untuk di hantar ker Baby sitter
dah siap semuanya barulah pi mandi
ok siap semua hantar anak 
kat umah baby sitter

SAMPAI TEMPAT KOJER

Alahai banyaknya gak
koje
bile nak siap la keje2 aku ni
kadang2 merungut dalam hati
But bile ade kawan2 rase terhibur pula
keje pon buat dengan tenang jer


Ok Done kat tempat kerja
balik kne rushing sebab
nak amik anak kat umah pengasuh
taknak amik baby lewat2
sian kat dia
sampai umah main ngan anak jap
leka kan dia main boleh aku buat apa yang patut
dah tu aku kemas la umah
mop itu mop ini
Pastu baju2 pon nak kne basuh
lau tak basuh Kang bau Hapak
ok bio baju gelek2 dalm mesin tu
sambung nyapu umah
anak nangis benti jap
dukung dia kadang2 nyapu pon peggang dia
biasalg baby ni bile namapk kite berdiri jer
dia ingat kite nak gi jenjalan
padahal dia tak tahu
mak dia jadi maid separuh mase
siap sapu
baby nangis nak susu ok stop wat kerja
pi wat susu dulu
bagi dia minum susu.
tak tinggal 
cz takot tercekik (ambil iktibar dari yang terjadi)
bile dah siap letak anak atas katil
sebelum tu Pasang Kubu dulu 
kang tak pasang kubu
ade pulak spiderman kecik ni guling2 
dah tu sambung kerja baliku 
bio sedap nak pijak dia kan
dah tu 
tengok mesin lagi dah siap baju tinggal nak jemur
Tu baru baju aku dan Husband 
baju anak basuh lain
tak nak campur
sementar tggu baju kedua dibasuh
terus gi masak
kang laki balik kojer nak makan
tak kisahlah nak masak apa pun janji aku masak
CZ Mr hubby bab makan dia tak cerewat
bagi jer batu kayu dia telan jer
aku pon dah paham beno perangai dia

ok kain pon dah siap cuci
baju anak pon same
ok jenguk2 baby yang main tadi 
dah lena dalam kubu
mulekan operasi jemur kain pulak
ok siap
duduk jap
tengok citer bape minit
ok laki balik
dia siap mandi
siapkan dia makanan
baby kadng2 abah dia balik dia bangun
kadang2 tido kol 3 kang dia bangun 
suh mama dia sambung koreje

ok siap semua
sambung pulak 
kemas baju anak utk di bawa ke baby sitter esok
dan iron baju sekali untuk kerja
hokey dah ponat dah
anak pon dah bangun main ngan babah dia
aku amik point tuk tido jer
ok fine 
TIBE TIBE
husband kejut aku pon terpisat2 bangun
ropenya anak tak mo tido
huaaaaa
hai la anak nape kamu tak nak tido ni
aku tengok jam dah tunjuk ke angka 3
anak aku yang galak main tadi
ni dah merengek
tak mo duk ngan laki aku nak kat aku jugak
aku pon dodoil smbil tersenguk2 dibuatnya
akhirnya ok tido gak
Alhamdulillah
ok boleh sambung tido dengan bahagia
tibe kol5 lbih anak meragam
bangun carik minyak utk sapu kat pewot dia
nak tak nak dah kol 5 lbih terus bangun buat apa yang patut
pastu terus salin baby cz nanti nak bagi kat baby sitter
setiap pagi benda yang sama gak diulang
memang penah serius tak tipu sapa
yang melalui apa yang aku rase ni
korang memang layak di gelar 
Superwoman
itu belum yang ditambah bile anak tak sihat
kadang2 mase tu diri sendiri pon dah terhad
more pada Baby

Pada kawan semua
yang tengah melaui macm aku ni
chaiyok2
buat yang terbaik yang kita buat

untuk insan2 kesayangan tuan hamba jugak
moga Allahh memberkikan kemanisan ni
sampai bile2
Alahmdulillah dapat Pahala Free
I LIke




lai

Kawan ker Lawan?

Salam semua


Hurmmm 
ari ni tetibe nak share
about Shabat
terasa rindu cecangat pada sahabat2 serumah saya dedulu
zaman muda remaja
wahhhh conoknya
windu sehhh kat kawan2 serumah dedulu
Yana 
Cida
we re happy together

Now nas masih berkawan dengan depa ni
kami sahabat selamanya
best togther 
yelah time susah same2 susah
dan Now pon masih same
dan yang best apa yang gumbira
still menjadi perkongsian
yang duka kami akan duk mengadu same
same2 suke dan duke
Yelah 
zaman sekarng ni nak cari sahabat yang
berkongsi suke duka ni susah
yang ade pon tu hah
sahabat yang bile kite bersonang lenang
HAMBOI ade jer dia
But
bile kite di timpa musihbah
entah kemana dia lesap
iskh2

Ok 2
kawan 2tak mo jangan jadi
kawan macm tu ea
tak baik tau
No No No

jangan juga jadi kawan makan kawan
haaa tu yang bahaya tu...

ok kawan 

sebelum tu rase macam nak nyanyi lagu ni jap


bubye jumpe lagi di lain entry

Sorry Ea


Alamak ade yang tuntut
Resepi bergedel
huhuhu sowie tak sempat nak update yang tu
pic pun masih dalam tab x sempat nak transfer ok

nnt lau dah transfer
nas update berganda2 resepi
huhuhuhu

sowie jangan marah ok
senyum sikit


Memaafkan Kamu?

Salam semua
salam jumaat jugak
moge hari ni lebih baik dari hari semalam k

pepagi tadi 
tertarik dgn satu artikel kat majalah
syok lah juga
bile sesekali muhasabah diri kan
hihihi

terkesan jugak la bait2 dalam arttikel tu

Memaafkan Lebih Baik Daripada Meminta Maaf

Dalam artikel tu ade bagitau
bile kite tak salah 
dan berada disituasi yang benar
kite mesti nak menegak kebenaran kan?
but adakalanya 
kite yang benar ni ditindas
dan akhirnya
terdiam sendiri biarpunn kebenaran nyata jelas terserlah
takpe jika kite berada didalam keadaan yang benar
Allah maha mengetahui
dan jangan menyimpan sekelumit pon dendam
biarpun dia tak mahu memohon maaf dengan kamu
adalah lebih baik kamu saja yang memaafkan 
@ kamu saja yang minta maaf padanya
dan manfaat yang kamu terima besar ganjaranya

Biar pun diri sendiri disakitti, diguris
di tomah dengan pelbagai
biarlah Allah masih ade untuk
mendengar setiap luahan hati kita
Allah sentiasa bersama kita

Salah satu sifat mulia yang dianjurkan dalam Al Qur’an adalah sikap memaafkan:
خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ
Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh. (QS. Al-A'raf 7:199)

Dalam ayat lain Allah berfirman: 

وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

"...dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang." (QS. An Nuur, 24:22)

Mereka yang tidak mengikuti ajaran mulia Al Qur'an akan merasa sulit memaafkan orang lain. Sebab, mereka mudah marah terhadap kesalahan apa pun yang diperbuat. Padahal, Allah telah menganjurkan orang beriman bahwa memaafkan adalah lebih baik:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوًّا لَكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ وَإِنْ تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ

... dan jika kamu maafkan dan kamu santuni serta ampuni (mereka), maka sungguh, Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. (QS. At Taghaabun, 64:14)

Berlandaskan hal tersebut, kaum beriman adalah orang-orang yang bersifat memaafkan, pengasih dan berlapang dada, sebagaimana dinyatakan dalam Al Qur'an : 

الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

"Yaitu orang2 yang menginfakkan hartanya ketika lapang dan sempit dan menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain." (QS. Ali ‘Imraan, 3:134)


Moral of story 
jika kita berada dalam keadaan yang benar
berdiri lah dengan yakin
bahwa kamu berada di pihak yang benar
Allah sentiasa ade ruang untuk kita

biarpun pedih nya 
pengalamn yang diterima
biarpun sesakiti mana hati diguris
biarpun dia bertindak melanggar neraca hidupmu
apa yang perlu dilakukan adalah sabar

memaafkan lebih baik 
dari berdendam
biarlah dia melemparkan kata-kata hina pada kamu
biarlah dia rancak membuat onar
biar biar
andai satu masa
Apa yang diperkata akan terbalik padanya jua
Allah itu maha adil lagi bijaksana
kemampuan nya tak terjangkau 
apa yang kita bayangkan.
subahanallah

moga saya tergolong dalam
golongan yang memaafkan
mari kawan2 kita maafkan
kawan2 kita

Alhamdulillah
semoga same2 lah kita ambil iktibar dari 
kisah yang saya petik dari sebuah artikel

sekian 
salam
jumpa lagi di lain entry



Ogos

ok now Ogos ade tak sesape yang lahir dalam bulan ni'
ohoiiiiii kamu ni dikira anak merdeka
lagi2 dalam 31ogos tukan
happy born tuk kamu2 yer
ok maiiii 2 kite tengok mane yang terkna
hihi

# SUKA BERLAWAK
# MUDAH TERTAWAN KEPADANYA
# SOPAN SANTUN DAN CARING TERHADAP ORG LAIN
# BERANI DAN TIDAK TAHU TAKUT
# ORGNYA AGAK TEGAS & BERSIKAP KEPIMPINAN
# PANDAI PUJUK ORG LAIN
# TERLALU PEMURAH & BERSIKAP EGO
# NILAI HARGA DIRI YG SANGAT TINGGI
# DAHAGAKAN PUJIAN
# SEMANGAT JUANG YG LUAR BIASA
# CEPAT MARAH & MUDAH MENGAMUK
# MUDAH MARAH APABILA CAKAPNYA DILAWAN
# SANGAT CEMBURU
# DAYA PEMERHATIAN YG TAJAM & TELITI
# CEPAT BERFIKIR
# FIKIRAN YG BERDIKARI
# SUKA MEMIMPIN & DIPIMPIN
# SIFAT SUKA BERANGAN
# BERBAKAT DLM SENI LUKIS,HIBURAN & SILAT
# SANGAT SENSITIF TAPI TIDAK MUDAH MERAJUK
# CEPAT APABILA DITIMPA PENYAKIT
# BELAJAR UTK RELAX
# SIKAP KELAM KABUT
# ROMANTIK ,PENGASIH,PENYAYANG
# SUKA MENCARI KAWAN



Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?


Julai ooo Julai

haaaa
kawan2 ade tak yang lahir dalam bulan julai ni
kalau dalam family nas
yang lahir bulan 7 ni adik nas

# SANGAT SERONOK DIDAMPING
# BANYAK BERAHSIA DAN SUKAR DIMENGERTI TERUTAMANYA LELAKI
# AGAK PENDIAM KECUALI DIRANGSANG
# ADA HARGA DAN MARUAH DIRI
# TAK SUKA MENYUSAHKAN ORANG LAIN TAPI TIDAK MARAH APABILA DISUSAHKAN
# MUDAH DIPUJUK DAN BERCAKAP LURUS
# SANGAT MENJAGA HATI ORANG LAIN
# SANGAT PERAMAH
# EMOSI SANGAT MENDALAM TAPI MUDAH TERLUKA HATINYA
# BERJIWA SENTIMENTAL
# JARANG BERDENDAM
# MUDAH MEMAAFKAN TAPI SUKAR MELUPAKAN
# TIDAK SUKA BENDA REMEH-TEMEH
# MEMBIMBING CARA FIZIKAL DAN MENTAL
# SGT PEKA, CARING DAN MENGASIHI SERTA PENYAYANG
# LAYANAN YG SERUPA DGN SEMUA ORANG
# TINGGI DAYA SIMPATI
# PEMERHATIAN YG TAJAM
# SUKA MENILAI ORG LAIN DGN PEMERHATIAN
# MUDAH DAN RAJIN BELAJAR
# SUKA MUHASABAH DIRI
# SUKA MEGENANGKAN PERISTIWA ATAU KAWAN LAMA
# SUKA MENDIAMKAN DIRI
# SUKA DUDUK DIRUMAH
# SUKA TUNGGU KAWAN TAPI TAK CARI KAWAN
# TAK AGRESIF KECUALI TERPAKSA
# LEMAH DARI SEGI KESIHATAN PERUT
# MUDAH GEMUK KAWAL TAK KAWAL DIET
# MINTA DISAYANGI
# MUDAH TERLUKA HATI TAPI LAMBAT PULIH
# TERLALU MENGAMBIL BERAT
# RAJIN DALAM MEMBUAT KERJA


Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?


June Comming

Salam
holaaa kawan2
hope semua sihat yo...
kamu2 yang lahir dalam bulan June

kamu seorang yang berfikiran jauh dan berwawasan orangnya
Kamu juga mudah di tawan kerana sikap yang baik
kamu juga seroang yang lemah lembut orangnya.
tetapi kamu juga mudah berubah sikap, perangai idea dan mood
kamu sangat banyak idea dikepala
dan bersikap sensitif
otaknya aktif dengan sentasa berfikir
Sukar melakukan sesuatu dgn segera
bersikap suka menangguh
kamu juga mudah marah TETAPI cepat sejuk
kamu jugak suke bercakap & berdebat
suke buat lawak dan bergurau
otak kamu cerdas san suke berangan2
kamu mudah berkawan dan pandai berkawan.
kamu juga mudah kecil hati
dan mudah dijangkiti selsema
kamu suke berkemas dan cepat rase bosan
kamu juga terlalu memilih dan cerewet
kurang mempamerkan perasaan
kamu jika terluka hati lambat sembugnya
kamu juga sangat suke pada barang yang berjenama
mudah menjadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal



Diingatkan Sekali lagi Ini Bukan kajian Saya
Ianya kajian dari DR FADZILAH KAMSAH'
saya hanya share jer info yang saya bace
jangan salah faham K

PSttttt Ade yang kene dengan diri sendiri ker?



Kunun2 nak masak


Salam Semua
Salam Jumaat
ok macam mane ari ni hope semua sihat2 sokmo

hari ni tetiba nak wat pizza lagi
sebelum ni ada gak wat pizza 
untuk makan kami sekeluarga jer
tak adalah samapi nak jual2 tu
tak tereor mane pon
buat pon tengok buku recepi jer

tapi request mr Hubby
suh wat bergedel
alahai mana satu i nak buat ni???


satu lagi hubby mintak wat mehun sup
alahai demand pulak 
Mr Hubby ni
kalau ikut selera aku
emang semua simple jer la
aku ingat nak pizza or lagasanea
tapi tengok lah dulu camner
permintaan hubby akan dipertimbangkan



ok tggu next episod 
for resepi Bergedel 
and Mehun Sup
hokeyyyy


bubyee peps..


PeNunggang CHUMEL....

Salam semua
and celamat Pagi
entry kat atas tu

"macam chumel jer... macam bagus...jer
macam marah jer macam marah jer
huhhhh
memang tengah marah tahap gaban
seb bek daku tak bertukar jadi warna hijau
macam garang jer macam garang jer
memang daku garang la mase ni
hangin satu badan 
dah rase x dapat nak control


uiyttt sabo nas sabo

hokey spt biasalah
daku pi koreje naik motor
macam penunggang chumel gitew
hokey menunggang dengan berhemah baikkk
ikut peraturan jalan raya
selamat

tapi yang aku hangin ni
bila pemandu besau kedabak tak nampak haku ni
haki ni tak lah sehalus benang 
sampai ekau tak nampak pon kan
agak2 lah kan
sampai kat lampu isyarat kau nak langgar haku
kau hingat haku ni ayam ker
kau dah langgar haku
kau lari camtu jer
kau ingat haku ni hape haaaaa

kau ingat jalan raya ni jalan raya hang pa yang punya kaaa?
habis tu daku nak tunggang motor
nak guna jalan mane haaaa?
atas divider ker Haaaa?
 ker nak aku tenggek tunggang atas kete kau Haaa?
babun betul la kau ni

Mesti mata kau tu dah jadi mata hapa haaa?
 kau asik ingat 
sampai haku ni yang kau langgar
kedebuk jatuh macam nangka
cisss kuang ajo betol la ekau ni
rileks jer ko bla 
yang haku ni dah terkial2 dek terhompap dek motor chumel ku tu
haaaihhh kau ni kan' lau aku dapek ekau
memang ar siap ekau aku cincang lumat
huhhhhh
babun punya olang
mentang2 lah kau punya kereta chubby
kau himpit haku 
kau hingat aku nasi himpit ker samapi nak himpit camtu

PLEASEE
la
hormati kami yang jugak
walau kami kecil 
kami juga insan yang bernyawa ok
jangan ingat kami ni ayam kambing lembu
kene berhingat la sikit
haihhh
tak masal bdan aku dah sakit2
kaki aku sakit2
montot pon sakit then susah nak bangun bile dah duduk
aiyoyo
cian my baby bile dah sakit2 ni nak
main dengan dia pon dah tak larat
nak mangun watkan susu pon jadi lomah jer
cian kau nak
ni semua disebabkan 
insan  yang tak berperkemanusiaan

jahat  sungguh


bye...








Jumaat yang dinanti


salam jumaat semua
wahh dah jumaat ropenyer
best nya
esok boleh bercuti dengan hati yang girang
horeyyy
boleh main2 ngan baby zahin

tak tinggal gonggok dia
mr BFF
sangat forever love kat mudak tecik ni

la ni semua tempat aku duduk 
si tecik ni nak sodok
kalau kat tilam 
dia dah kongker
mama ngan babah kene duk ujung2 jer
terpisah dua benua
huhuhuhu







Awet Mude Sangat... Alhamdulillah

Salam
Hye kengkawan2
moga hari ni kamo 2 cemua
cihat2 cokmo k


nak dijadikan cerita
semalam ade someone tegur kat i
yang i ni muke macam budak2 from 4
ehehehehehe

teraso kombang la jugak den dibueknya
seb bek la member ofis bagitau aku dah ade anak 1
but
cine tu masih tak caye
siap dia bagitau
yer ker tak macam dah dewasa
muke u macam budak tingkatan 4
i ingatkan ank member tu

wahhhhh
mudenya saya dari umur yang sepatutnya
muke macam budak tingkatan 4
so mude sangat ok
i like

ape petua saya amalkan
hurmmm
tak banyak pon yang amalkan 
just buat ape yang dah terbiasa buat

bangun tido tu cube senyum seluasnya
yang ni saya buat sejak kecik jugak
follow my sis 


Mase basuh muke tu baca bismilah dan selawat
ni nas buat sejak dari kecik lagi mak yang ajar
jadi ianya dah terbiasa

Pastu sebelum tengok cermin bcce doa
itu kemestian la kan korang pon buat benda yang same kan

Jika nak kuar pastikan bace ayat krusi
untuk keselamtan kite okey

Satu lagi korang nak tau
ayat krusi ni memang nas dah hafal sejak dari 
kecik lagi
kalau korang tak caya meh nas share 
disebalik makne ayat ni




Maksud Ayat Kursi: Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) 
melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya 
mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. 
Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.
 Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) 
di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang
 ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, 
sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) 
ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya)
. Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi
 dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.
 Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya),
 lagi Maha Besar (kekuasaanNya).


Khasiat Ayat Kursi:
  1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali
     selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali 
    masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur
     dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan
     kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari 
    kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan.
     Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, 
    rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
  2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, 
    barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali
     membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid,
     dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, 
    dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga 
    orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana 
    dengan izin Allah s.w.t.
  3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang 
    guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi 
    sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng 
    pertahanan Rasulallah s.a.w.
  4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca
     ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan
     pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan 
    mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran 
    yang dipelajari.
  5. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu,
     Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang
     membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari 
    gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia 
    marah, maka akan hilang rasa marahnya.
  6. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi 
    sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan 
    akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala
     hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, 
    dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.
  7. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka 
    Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya 
    sampai pagi.
  8. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk
     kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya 
    dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.
  9. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan
     musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas 
    sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya
     kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil 
    membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali,
     insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan 
    memudharatkannya.
  10. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; 
    sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam 
    sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul,
     demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya
     pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi 
    pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

    Ok masing2 dah tau kan apa yang membuatkan
    nas awet mude berseri2
    jadi dengan itu
    ok kawan2 mari kite amalkan ayat krusi ni
    moge kite semua kekal didalam perlindungan
    Allah yang esa
    amin...